DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Geocaching - Tomasook

Halloween 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zveme Vás na pátý ročník eventu Halloween.

Event se uskuteční v pátek 1. listopadu 2019 od 16:00 do 17:30 hodin na Výcvikové ploše JSDH Bolevec. Tento ročník zkusíme něco nového, a tak si místo kostýmů přineste pouze obličejovou masku. Jakou, to necháme zcela na vás. Tady můžete načerpat inspiraci - masky obličeje. Novinky tímto ale nekončí, změnili jsme nejen místo, ale přidali i pestřejší program.

Začneme v 16 hodin přednáškou dobrovolných hasičů o bezpečném rozdělání ohně v přírodě. Poté (bezpečně) rozděláme oheň a vyhodnotíme nejlepší masku (pravděpodobně to bude ta moje). Ti odvážní z vás se budou moci vydat na naší stezku odvahy. K eventu bude vyrobeno limitované CWG, pro účastníky s maskou za poloviční cenu.

Kdo si bude chtít na ohni opéct buřta, nezapomeňte si ho přinést. 

Program:

16:00 - 16:30 - Přednáška - Bezpečné rozdělání ohně v přírodě.

                                            - Manipulace s otevřeným ohněm a pyrotechnikou.

                                            - Jak přežít svátky.

                                            - Dotazy.

16:30 - 17:00 - Názorná ukázka bezpečného rozdělání ohně.

17:00 - 17:30 - Vyhodnocení nejlepší masky, opékání buřtů.

17:30 - ??:?? - Stezka odvahy.

 

Těšíme se na vás a vaše masky.

Halloween je anglosaský lidový svátek, který se slaví 31. října den před křesťanským svátkem Všech svatých, z jehož oslav se v Irsku vyvinul. Děti se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (Koledu, nebo vám něco provedu - v Americe typické pomalovávání automobilů, dveří, zubní pasta na dveřích...) a „koledují“ o sladkosti. Svátek se slaví většinou v anglicky mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu. Název vznikl zkrácením anglického „All-Hallows-eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“. Zvyky Halloweenu se rozvinuly v Irsku na základě zvyků oslavy svátku Všech svatých, který byl přenesen do Irska z Říma. Opírají se o původně židovskou tradici slavení svátků již od předchozího večera, neboť Židé počítali začátek dne již předchozím západem slunce. Vystěhovalci zvyk přenesli v 19. století do USA, kde se všeobecně rozšířil, a odtud ho s expanzí americké kultury přejímaly další země. V době irského národního obrození se kolem roku 1830 rozšířil názor, že Halloween vznikl z předkřesťanských keltských tradic, např. svátku Samhain. Toto pojetí přijal i etnolog James Frazer, který Halloween v knize Zlatá ratolest popisuje jako pohanský svátek s tenkou křesťanskou slupkou. Podobné romantické teorie se dodnes často citují, jsou však považovány za překonané. Tradičními znaky Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, zvané jack-o'-lantern, dále čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci atd. Typickými barvami jsou černá a oranžová. V České republice nejde o tradiční svátek. Některé domácnosti si před dům symbolicky dávají jack-o'-lantern, ale ani tyto domácnosti nejsou obvykle připravené na trick-or-treating, a do Halloweenu se tím pádem nezapojují.

zdroj: www.wikipedia.cz

 

Flag Counter